Ju Jutsu

Aanmelden gratis proefles
Open het inschrijfformulier

Ju Jutsu (Ji Jitsu - en andere schrijfwijzen) is een oude verdedigingskunst (krijgskunst) uit Japan. Als Ju-Jutsuka leer je jezelf te verdedigen op allerlei aanvallen vanuit alle denkbare posities van een of meer tegenstanders en de aanvaller(s) te controleren of uit te schakelen. Ju Jutsu is zeer veelzijdig want naast bevrijdingstechieken, worpen, klemmen, grepen, scharen, drukpunten en verwurgingen leer je ook (aanvals)technieken zoals atemi’s (trappen, slagen en stoten) en valbreken.

De Ju Jutsu stijl die binnen onze vereniging wordt beoefend legt de nadruk op controle en gebruik te maken van de agressie van de aanvaller. De verdediging is namelijk een direct gevolg van de aanval van die tegenstander. Een veelzijdigheid aan verdedigingstechnieken, onverwachte reactie(s) en snelheid kenmerken Ju Jutsu. Er zijn zoveel verschillende technieken waarmee een tegenstander onschadelijk kan worden gemaakt zonder hem of haar te verwonden. Maar wanneer sommige technieken die wij gebruiken doorgezet zouden worden, kunnen de gevolgen voor een aanvaller ernstig zijn, zoals een botbreuk of kapot gewricht.

Echte wedstrijden en gevechten zijn om reden van gerede kans op blessures dus niet gewenst en doen we niet. Plezier, leren en een veilige beoefening staan in onze trainingen voorop. Technieken zijn dan ook nooit 'full contact' en worden niet doorgezet. Effecten worden grotendeels gesimuleerd waardoor de techniek wel goed kan worden uitgevoerd en aangeleerd. Ju Jutsu training is geen cursus. Deze zelfverdedigingskunst vergt discipline zowel in training, om de technieken onder de knie te krijgen en te houden, als ook in het respectvol omgaan met je medeleerlingen en trainingspartners. Het kan best lang duren en vergt oefening voordat kennis en kunde effectief toepasbaar zijn en waarbij je ook nooit bent uitgeleerd.

Ju Jutsu is voor iedereen, je hoeft geen topconditie te hebben, het is fysiek niet zwaar en het houdt je scherp, fit en soepel. Ontspanning, rust en reactie zijn in deze discipline van belang. Wij maken gebruik van de kracht en beweging van de tegenstander. Vechten kost namelijk ontzettend veel kracht en energie, dat is niet ons ding, wij ronden het gevecht daarom het liefst in enkele seconden definitief af. Aan de warming up doet een ieder op eigen kunnen, leren en proberen is belangrijker dan direct kunnen. Je bent van harte welkom voor één of meer proeflessen.

De minimale leeftijd voor de lessen is 16 jaar.

Docent: Albert Houwer jiujitsu@dschendui.nl
3de dan Jiu Jitsu