Karate

Aanmelden gratis proefles
Open het inschrijfformulier

Karate (in het Nederlands 'ongewapende hand') is een ongewapende japanse zelfverdedigingskunst, waarbij de ledematen van het lichaam tot natuurlijke afweerwapens worden ontwikkeld.

Karate jeugd - sparren

Een bijzondere betekenis komt Karate toe als school voor lichaamscultuur, waarnaast een gelijkmatige ontwikkeling van spieren, een meer dan gemiddelde lenigheid, overeenkomstig reactievermogen en een goede beheersing van lichaam en geest bereikt worden. Oefeningen maken diverse lichaamsdelen tot wapens, die moeiteloos en doeltreffend gebruikt kunnen worden. Zelfbeheersing is hierbij echter een onontbeerlijke eigenschap. 'Wie anderen wil verslaan, dient eerst zichzelf te overwinnen'.

Bij Dschen Dui traint men het 'Wado ryu Karate-do'.  'Wado ryu' betekent 'Weg van de harmonie'. Wado ryu Karate-do streeft naar harmonie tussen lichaam en geest d.m.v. oude krijgskunst te beoefenen, waarin zelfverdediging, filosofie en lichaamskunst gecombineerd worden. Het Wado ryu Karate-do onderscheidt zich dan ook van andere Karate-do stijlen, doordat het naast de gebruikelijk Karate-do technieken, ook veel grepen en klemmen kent. Een aanval wordt 'zacht' en meegaand, met gebruikmaking van de energie van de tegenstander, geneutraliseerd. Niet het bereiken van bepaalde fysieke doeleinden, maar juist het leerproces, m.a.w. de weg, staat centraal en kan een intense persoonlijke ervaring worden (denk aan het ontwikkelen van intuïtie, concentratie, weerbaarheid, zelfdiscipline en respect).

Karate jeugd - basis (Kihon)

Waarom Karate beoefenen: Om lichamelijk en geestelijk fit te blijven. Omdat het een uitstekende zelfverdedigings-vorm is. Het uiteindelijke doel van Karate is geen overwinning of nederlaag, maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar.

Dinsdags wordt er meer conditioneel getraind met trap- en stootkussens, partneroefeningen en sparren (vechten).

Vrijdags is meer gericht op basishandelingen, partneroefeningen en kata's (denkbeeldig gevecht tegen meerdere tegenstanders).

Zaterdags (jeugd) is een mix van het bovenstaande, zij het aangepast aan de leeftijden.

Docent: Hugo Nibte karate@dschendui.nl
3de dan Karate (meervoudig Europees en Nederlands kampioen)