Krav Maga

Aanmelden gratis proefles
Open het inschrijfformulier

Krav maga is een verdedigingskunst die zijn oorsprong heeft in Tsjechoslowakije en Israël en is Hebreeuws voor contactgevecht. De oprichter van de beweging is de Hongaars-Israëlische Imi Lichtenfeld, ook bekend onder de Hebreeuwse leenvertaling van zijn naam Imi Sde-Or of kortweg Imi en heeft dit ontwikkeld voor en in het Israëlische leger.

Kenmerkend voor Krav Maga is dat training vaak plaatsvindt met zeer uiteenlopende realistische situaties, zoals een overval met een mes of pistool.

Waar zelfverdedigingsvormen als Karate en Jiu Jitsu subtiele technieken kennen, die de meeste mensen pas in echte gevechtssituaties effectief kunnen toepassen als zij ze jarenlang hebben geoefend, beperkt het Krav Maga zich grotendeels tot technieken die hoe dan ook snel effect hebben. Dit is met name om praktische redenen: technieken sluiten voornamelijk aan op natuurlijke reflexen van iemand die zich verdedigt tegen een aanval en in veel gevallen moeten mensen zich in relatief korte tijd effectief kunnen verdedigen, waardoor een no-nonsense benadering voor de hand ligt. Zaken als eer en aanzien zijn ook veel minder van belang in het Krav Maga dan in bijvoorbeeld het Karate en Jiu Jitsu.

Het Krav Maga kent dan ook geen kata en is een geschikte methode voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden om in relatief korte tijd te leren omgaan met (levens)bedreigende situaties, zoals bedreigingen met mes of vuurwapen. Zoals iedere realistische vorm van zelfverdediging is het Krav Maga niet aan regels gebonden, buiten de regels van de wet. Trappen en stoten naar het kruis zijn toegestaan, evenals stoten met de ellebogen naar het hoofd en het steken met vingers in ogen of tegen de keel. Alle materialen die voor handen zijn om gebruikt te worden, worden desgewenst ook gebruikt zoals een sleutelbos of een pen. Het is dan ook geen sport, maar puur een zelfverdedigingssysteem. De beoefenaar van het Krav Maga zal dan ook indien mogelijk proberen conflictsituaties te vermijden, maar in een daadwerkelijke conflictsituatie alles doen om te overwinnen. Het voorkomen van letsel en het wegkomen uit bedreigende situaties zijn dan ook de primaire doelen van Krav Maga.

Wil je zeker zijn dat je in een moeilijke en/of bedreigende situatie alert reageert en je zoveel mogelijk kunnen verdedigen, neem dan een proefles of geef je meteen op als lid van Dschen Dui.

In Nederland wordt nagenoeg alleen IDS (Israeli Defense System) gegeven. Instructeur Engel Koomen is de enige IDF (Israeli Defense Forces) instructeur in Nederland en gespecialiseerd in close combat, streetfighting en het authentieke krav maga (de militaire variant) en geeft al vele jaren les in Krav Maga.