Aiki-Jutsu

"Aikijutsu is een krijgskunst voor mensen die niet van vechten houden, maar zeker niet willen verliezen." Cees de Jongh, Shihan

Aanmelden gratis proefles
Ga naar het inschrijfformulier

Aiki-Jutsu is geen statische krijgskunst, maar legt veel nadruk op de dynamiek van beweging en is een traditionele krijgskunst waarin het “competitie-element” ontbreekt. Aiki-Jutsu is in essentie een krijgskunst met een defensief karakter. De verdediger probeert controle te krijgen over de tegenstander, door de aanval over te nemen en in het eigen voordeel om te buigen. Vaak worden hiervoor circulaire bewegingen gebruikt, daardoor wordt een voorwaartse aanval geneutraliseerd en kan de verdediger al naar gelang de situatie vereist een werp- techniek inzetten of een controletechniek toepassen.

Ook de aanval is van belang om te leren je goed te kunnen verdedigen. De nadruk ligt op een beheerste uitvoering van de technieken, op een natuurlijke en vloeiende wijze, deze zijn hoofdzakelijk gebaseerd op centralisatie- en rotatie-technieken. Kenmerkend zijn de ruime circulaire vloeiende bewegingen, gebaseerd op de bewegingsvorm van zwaardtechnieken. In Aiki-Jutsu wordt gebruik gemaakt van klemmen en grepen, wapens en manieren van ontwijken en verplaatsen.

Aiki-Jutsu is voornamelijk een ongewapende krijgskunst, toch wordt ook wel met wapens getraind. De wapens die hierbij worden gebruikt: bokken (zwaard), tanto (mes), tambo (wapenstok) en jo (staf). Aiki-Jutsu behoort tot de martial arts waarvan de basis al meer dan 1000 jaar geleden is gelegd. Op een puur fysiek niveau is het een krijgskunst, die gebruik maakt van veel verschillende worpen, technieken en klemmen, die afkomstig zijn uit oude Ju-jutsu stijlen ontstaan in Japan en in hoofdzaak afgeleid zijn uit het Ken-jutsu (zwaard technieken) en ontdaan zijn van de hardheid van het Daito Ryu Ju-jutsu (de ju-jutsu blokkeringen).

Sensei Jonker met Sempai Jasvier

Sensei Jonker met Sempai Jasvier

Voor het beoefenen van senioren Aiki-Jutsu bij Dschen Dui geldt een minimum-leeftijd van 16 jaar.

Bij Jeugd Aiki-Jutsu (6 t/m 15 jaar) worden bepaalde fysiek gevaarlijkere technieken zoals o.a. rugworpen en rugklemmen weggelaten en wordt zorgvuldig rekening gehouden met een 'lichaam in de groei'.

Ga naar het inschrijfformulier

Docent Senioren: Jeroen Jonker aiki-jutsu@dschendui.nl
5de dan Aiki-Jutsu

Docent Jeugd: Cees de Jongh aiki-jutsu@dschendui.nl
8ste dan Aiki-Jutsu