Karate

Karate (in het Nederlands 'ongewapende hand') is een ongewapende Japanse zelfverdedigingskunst, waarbij de ledematen van het lichaam tot natuurlijke afweerwapens worden ontwikkeld.

Beschrijving Karate

Een bijzondere betekenis komt Karate toe als school voor lichaamscultuur, waarnaast een gelijkmatige ontwikkeling van spieren, een meer dan gemiddelde lenigheid, overeenkomstig reactievermogen en een goede beheersing van lichaam en geest bereikt worden. Oefeningen maken diverse lichaamsdelen tot wapens, die moeiteloos en doeltreffend gebruikt kunnen worden. Zelfbeheersing is hierbij echter een onontbeerlijke eigenschap. ‘Wie anderen wil verslaan, dient eerst zichzelf te overwinnen’.

Karate
Hugo Nibte Sensei

Voor wie is het?

Bij Dschen Dui traint men het ‘Wado ryu Karate-do’. ‘Wado ryu’ betekent ‘Weg van de harmonie’. Wado ryu Karate-do streeft naar harmonie tussen lichaam en geest d.m.v. oude krijgskunst te beoefenen, waarin zelfverdediging, filosofie en lichaamskunst gecombineerd worden. Het Wado ryu Karate-do onderscheidt zich dan ook van andere Karate-do stijlen, doordat het naast de gebruikelijk Karate-do technieken, ook veel grepen en klemmen kent. Een aanval wordt ‘zacht’ en meegaand, met gebruikmaking van de energie van de tegenstander, geneutraliseerd. Niet het bereiken van bepaalde fysieke doeleinden, maar juist het leerproces, m.a.w. de weg, staat centraal en kan een intense persoonlijke ervaring worden (denk aan het ontwikkelen van intuïtie, concentratie, weerbaarheid, zelfdiscipline en respect).

Waarom Karate beoefenen: Om lichamelijk en geestelijk fit te blijven. Omdat het een uitstekende zelfverdedigings-vorm is. Het uiteindelijke doel van Karate is geen overwinning of nederlaag, maar de verbetering van het karakter van de beoefenaar.

Voordelen

Lichamelijk fit

Geestelijk fit

Weerbaarheid

Er is een verschil tussen vechten in de Dojo en daarbuiten. Morgen willen we zonder blessures ons ding weer kunnen doen.

Hugo Nibte

Lessenschema Karate

Dinsdag (senioren)


Dinsdags wordt er meer conditioneel getraind met trap- en stootkussens, partneroefeningen en sparren (vechten).

19:00-20:30      16+

Woensdag
(jeugd)


Woensdags is er een mix van conditioneel, basisoefeningen, partneroefeningen, kata’s (denkbeeldig gevecht tegen meerdere tegenstanders) en sparren, zij het aangepast aan de leeftijd.

18:00-19:00      6 – 16

Vrijdag (senioren)


Vrijdags is meer gericht op basishandelingen, partneroefeningen en kata’s (denkbeeldig gevecht tegen meerdere tegenstanders).

19:00-21:00      16+

Zaterdag
(jeugd)


Zaterdags is er een mix van conditioneel, basisoefeningen, partneroefeningen, kata’s (denkbeeldig gevecht tegen meerdere tegenstanders) en sparren, zij het aangepast aan de leeftijd.

10:00-11:00      6 – 12

11:00-12:00      13+

Docent Karate

Docent: Hugo Nibte (midden op de foto)
3de dan Karate

Hugo is meervoudig Europees en Nederlands kampioen

Assistent: Stefan Schaafsma (rechts op de foto)
2de dan Karate

Assistent: Rob van Straten (links op de foto)
1de Dan Karate

karate@dschendui.nl

Rob, Hugo en Stefan

Vragen of opmerkingen?

Heb jij een vraag over lessen, bepaalde disciplines of andere
opmerkingen, neem dan contact met ons op.